dimecres, 29 d’abril del 2020

Pantalles als 0-3 anys.

L'equip educatiu a part de fer  publicacions al bloc per acompanyar-vos i ajudar-vos a passar millor el confinament amb els vostres infants també estem amb un constant debat de reflexions, recerques de materials que ens ajuda a instruir-nos millor en la nostra actual manera d'atendre els infants, en constants participacions de xerrades que ens ofereixen professionals de la matèria.
Cosa que ens provoca plantejar-nos constantment la nostra feina amb la intenció de  millorar-la a nivell personal, d'espais, de relacions, de materials...de com fer un millor acompanyament des del respecte i com  tot això després ho podem traslladar eficaçment a les nostres aules.

Una de les últimes reflexions és:
Sempre intentem escoltar a les famílies, i les seves demandes,  però com a professionals de l'educació tenim una responsabilitat en fer les coses amb la coherència  pedagògica en la qual ens volem definir. Al principi del confinament, vàrem decidir després d'una setmana de molts plantejaments, suggeriments i reflexions com comunicar-nos i continuar acompanyant els nostres infants i vam determinar fer servir el bloc per aquest fi.
En ell hem anat proposant activitats perquè les famílies les poguéssiu confeccionar i presentar a ells/es, també articles per aconsellar-vos sobre diversos temes que creiem que poden ser del vostre interès i de tant en tant, un vídeo confeccionat per les educadores perquè els infants ens vegin i no perdin el contacte amb nosaltres.

Però ara que ja portem uns dies,  estem reflexionant, que amb la intenció inicial en què vam començar a crear-los (aquests vídeos personalitzats de les educadores),  si això  incitem a què els nostres infants menors de 3 anys passin més temps davant d'una pantalla.

Sempre l'equip educatiu hem defensat que els infants menors de 3 anys no han de mirar pantalles, sabent que hi ha estudis que demostren els inconvenients que això comporta en el desenvolupament mental dels infants. A més, coneixent  l'edat en què es troben, plens d'energia i necessitat de moviment lliure i d'experimentació, manipulació, de descobrir per ells sols,..i del contacte i vincle humà,... les pantalles l'habituarà a estar-se forces estones asseguts, passius, consumint informacions i conceptes de manera virtual i només utilitzant dos  sentits dels 6 sentits que disposa per descobrir el món que l'envolta.

Però, som conscients de la situació difícil que estem vivint i de la societat actual/virtual que constantment ens envolta i que no és fàcil poder resguardar l'infant d'aquest fet.

Per tant, nosaltres volem no reforçar i incitar encara més amb els nostres vídeos (perquè sabem que a ells/es els hi agraden molt)  el fet que els infants passin estones davant de les pantalles i ara que ja podrem sortir a l'aire lliure i començar a trobar-nos i a comunicar-nos i a novament establir el vincle real.

Així doncs, el bloc continuarà actiu com hem estat fent aquest dies però reduint els vídeos que convidin a les famílies a haver d'ensenyar-los als vostres infants mitjançant una pantalla.

Amb aquest fet, el que pretenen és reafirmar-nos en la nostra intenció d'intentar  defensar i propiciar allò que afavoreixi el seu bon desenvolupament, tenint en compte sempre les seves necessitats.


Esperem que entengueu la nostra postura davant la manera de veure i acompanyar als infants. Aquest volem que sigui la nostra cultura d'infància i és la que des de la Llar, dia a dia, intentem construir.
Sabent però que ens queda molt de camí per recórrer i moltes ensopegades i aprendre a fer passos enrere si ens equivoquem.


Gràcies avui  per escoltar-nos de manera lectiva.

Demà al bloc tornarem a publicar noves propostes i suggeriments per les famílies, esperem que ens continueu seguint!!

Una abraçada.
Equip Educatiu de la Llar d'infants Picarols.





2 comentaris:

  1. Gracies per totes les publicacions i consells. Ara tenim sort ja de poder gaudir una estona de sol i a estirar el cos i correr pel carrer! Molta paciencia i precaucio per a tots. Records i esperem que tot vagi millorant aviat si treballem plegats! Gemma i diana

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies a vosaltres!!
    Continuarem treballant.
    Una abraçada!!

    ResponElimina

Deixa un comentari