dijous, 14 de maig del 2020

Al maig cada dia un raig!!!


Dies de pluja que ens acompanyen amb una temperatura força agradable per poder aprofitar per sortir a experimentar tot allò que ens ofereix un ambient ple de descobertes fantàstiques pels infants;
- sentir la olor de terra mullada,
- gotes d'aigua que corren  per les fulles de les plantes i en les mans, en les finestres,
- xolls per posar-si a dins amb unes bones botes,
- esquitxar,
- observar un cargol
- ...

No desaprofiteu aquesta ocasió de compartir aquestes experiències tant enriquidores i que ens ofereix la natura per el vostre fill/a,... ara que disposem de temps per poder fer-ho.


Us passem un article relacionat amb amb el joc de descobrir i el joc lliure
Avui reflexionem sobre la importància del joc lliure a la vida dels infants i el seu gran valor educatiu. Sabíeu que el 28 de maig és el Dia Internacional del Joc?

El joc lliure i espontani és un Dret dels Infants, hauria de ser l’ activitat prioritària en el seu dia a dia. Tots els infants del món sigui quina sigui la seva situació, visquin on visquin, el que fan de manera innata és jugar. Cada infant, o grup d’infants, si els adults deixem una mica de marge, va trobant el moment i el temps que necessita per jugar sense cap objectiu. I tot jugant aprenen, experimenten amb els límits del seu cos, descobreixen el món i practiquen habilitats socials.
El joc lliure i espontani és especialment important en l’ etapa dels 0 als 6 anys, en què la descoberta de les capacitats del propi cos a través de l’ experimentació i la manipulació lliures són essencials per a un bon desenvolupament.
Els nens i nenes neixen amb la capacitat innata de jugar lliurement, però per aconseguir que tinguin aquest espai de llibertat els adults ens hem de relaxar i confiar: deixem que s’ embrutin, que s’ enfanguin, que rodolin per terres de diferents textures, que s’ enfilin a una soca d’ arbre, que juguin sota la pluja (si cal amb impermeable),… canviem el xip i donem prioritat al joc lliure en les seves activitats quotidianes, sense atabalar-los amb horaris i ritmes imposats pels adults.
Necessiten temps i espais estimulants per jugar. Sortim a la natura i deixem-los explorar sense cap objectiu. No diguem res, observem en silenci i descobrirem la màgia del joc que aflora des de les profunditats de l’ infant.
Quan entren en un episodi de joc lliure és com si estiguessin en una bombolla temporal i aïllada del món exterior. Estan en el joc i enlloc més. Són plenament presents en el que fan. I només així obtenen tots els beneficis del joc lliure. Respectem aquesta bombolla i evitem trencar-la amb ordres tipus: posa’ t la jaqueta, marxem d’aquí deu minuts, vigila no t’ embrutis…. no serveixen de res i l’ únic que en traiem és la nostra pròpia irritació. Els adults posem massa paraules i ulls a sobre dels infants. Fins i tot sense voler-ho només amb un comentari estem dirigint el joc i trencant aquesta bombolla màgica.
“El verb jugar només es conjuga amb el verb deixar” Francesco Tonucci


Els infants que estan acostumats a viure en un ambient de sobreprotecció, amb moltes normes i un ritme intens d’ activitats dirigides podrien anar perdent la capacitat de fer joc lliure. Per això és important que totes les activitats de lleure organitzades incloguin un temps prioritari dedicat al joc lliure.
Als casals, les colònies, els esplais, al temps del migdia educatiu, als espais familiars i fins i tot a les activitats extraescolars… respectar i prioritzar les estones de joc lliure és essencial per desenvolupar adequadament la nostra funció educativa. Recordant, també, que el joc lliure no dirigit pels adults més pur és aquell que no precisa de grans coses materials, ja que l’ absència d’ aquests estimula més la imaginació i la creativitat. Els entorns naturals, per tant, ofereixen un espai idoni per estimular el joc lliure. Gaudim de la natura tot jugant!

BENEFICIS DEL JOC LLIURE

  • És una gran font de gaudi i felicitat
  • Estimula la creativitat i la imaginació
  • Afavoreix l’ autonomia
  • Contribueix a saber gestionar els espais de llibertat
  • És vehicle per a l’ expressió i canalització de sentiments i emocions
  • Ajuda a desenvolupar la psicomotricitat
  • Enriqueix el desenvolupament cognitiu
  • És una gran font d’ aprenentatge
  • Afavoreix la cohesió de grup (si és en grup)
  • Fa créixer les capacitats socials (si és en grup)
  • Estimula la curiositat i l’ experimentació
  • Enforteix l’ autoestima
“Tots els aprenentatges més importants de la vida es fan jugant en la primera etapa de vida (de 0 a 6 anys)” Francesco Tonucci

joc lliure simbòlic caseta





Per quan estem per casa, més idees per poder preparar i presentar als nostres infants.











Ara un petit vídeo de la ja coneguda pels que segui el bloc de la Laura Estremera, que ens parla del paper de l'adult en el desenvolupament emocional infantil.



I per acabar us passem l'últim vídeo confeccionat per la Carme de la cançó del conill i que fa dies que el teniem guardat al nostre calaix per presentar-vos. 
Recordeu fer un ús didàctic de les pantalles en els vostres infants i que s'han d'evitar al màxim possible abans dels 3 anys i si es pot aconseguir fins els 6 anys ja seria fantàstic.





Adeeeeu!!!! fins dilluns...BON CAP DE SETMANA!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa un comentari